Ga naar hoofdinhoud

Werken aan nieuwe doelen in Vitaal Kerkrade

Roger Franck (56), deelnemer aan Vitaal Kerkrade: “Vitaal Kerkrade heeft mijn leven een boost gegeven. Het sociale contact met de andere deelnemers, ervaringen uitwisselen, heeft mij goed gedaan. Ik doe best veel alleen en wil nu in groepsverband gaan sporten. De gemeente gaat me daarbij helpen. We zoeken naar iets dat goed bij me past.” 

De eerste tien deelnemers van het programma Vitaal Kerkrade hebben met succes de training afgerond. Zij kregen in het Flexiforum een certificaat als bewijs van deelname en een fruitmand. Re-integratie consulente Peggy Ras-Senden van de gemeente Kerkrade is één van de begeleiders van het programma: “Het was mooi om de deelnemers te zien groeien”, zegt ze. “Een ieder heeft op zijn of haar manier de nodige vooruitgang geboekt.”

Vitaal Kerkrade maakt deel uit van het grootschalige gezondheids- en vitaliteitsproject Vie – Leven in beweging. Het doel is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in twaalf weken dichter bij participatie aan de samenleving te brengen. Dat kan zijn in de vorm van betaald werk als ook op het gebied van vrijwilligerswerk of bijvoorbeeld mantelzorg.

Sociale contacten

De deelnemers worden getraind op vier hoofdonderdelen: vitaliteit, bewegen, voeding en participatie. De trainingen vinden plaats op dinsdag en donderdag. Eerst een uur theorie gevolgd door een uur bewegen. De brede opzet van het programma spreekt Roger Franck bijzonder aan. “Aanvankelijk dacht ik dat we iedere week uitsluitend over werk zouden praten, maar het tegendeel bleek waar”, zegt hij. “Er was veel variatie in onderwerpkeuze en het bewegen zorgde voor de nodige afwisseling. Al snel verheugde ik me wekelijks op de afspraken. De meiden van de gemeente, Peggy en Kelly, deden het super. Jammer dat het is afgelopen.”

Roger Franck kampt met hartproblemen en zou het liefst in de toekomst enkele uren vrijwilligerswerk of betaald werk (verkoop) willen verrichten. “Ik kom graag onder de mensen en wil nog iets bijdragen aan de maatschappij. Daarnaast is wat extra geld ook welkom, want een bijstandsuitkering is geen vetpot.”

Ook Iris Balendonck (39) kijkt met plezier terug op haar deelname aan het programma. “De opbouw en de afwisseling zijn goed”, zegt ze. “Niet te veel uren en een open sfeer waarin alle deelnemers konden gedijen. De begeleiding van de gemeente is uitstekend.”

Structuur

Ze heeft er veel van opgestoken. Met name op het gebied van vitaliteit en voeding. “Net toen we begonnen kreeg ik te horen dat ik diabetespatiënt ben, dus de tips over gezonde voeding waren zeer welkom. We hebben geleerd om in de supermarkt goed de etiketten te lezen, zodat we gezondere keuzes kunnen maken. Daarnaast heb ik me inmiddels aangewend om eerder op te staan en op vaste tijden te eten. Dat geeft veel meer structuur aan een dag.”

Vrijwilliger

Iris hoopt in 2022 snel een vrijwilligersbaan te vinden. Het liefst in de zorg en als het kan in de keuken. “Koken is gewoon heel leuk.” Als gescheiden moeder woont ze alleen. “Toen ik jong was heb ik voor de zorg van mijn kinderen gekozen, vrij traditioneel. Een baan is er bij ingeschoten. Uiteindelijk wil ik best groeien naar een betaalde parttime job, maar ik wil eerst ervaring, ritme en zelfvertrouwen opdoen via vrijwilligerswerk. Niet te grote stappen in één keer.”

In 2022 zijn drie terugkomdagen gepland. Peggy Ras-Senden: “We bespreken dan waar de deelnemers op dat moment staan. Hoe ver zijn ze in het realiseren van hun persoonlijke doelen? Wat is er eventueel nog aanvullend nodig? Hoe kunnen wij als gemeente nog ondersteuning bieden?” Vanwege corona is het vooralsnog onduidelijk wanneer de volgende groepen van start gaan.

Fotobijschrift:

Roger Franck (midden) en Iris Balendonck (rechts) hebben met succes het programma Vitaal Kerkrade afgerond.

Laat een reactie achter