Ga naar hoofdinhoud

Gezinnen in een kwetsbare positie krijgen met Proeftuin Geboorte Flex de kraamzorg die zij nodig hebben om zelfstandig én zelfredzaam het ouderschap aan te gaan. Dit programma bestaat uit twee pijlers:

    1. Het laten vervallen van de eigen bijdrage voor 150 gezinnen die worden gesignaleerd als (zeer) kwetsbaar. Hiermee is er geen financiële bijdrage meer voor de inzet van maximale kraamzorg in deze gezinnen. Er wordt verwacht dan de inzet van deze pijler leidt tot gezinnen die beter voorbereid zijn en zelfverzekerder het ouderschap aangaan. Bovendien zorgt deze pijler ervoor dat gezinnen minder stress ervaren en meer regie over het eigen leven krijgen.
    2. Voor 100 gezinnen (waarvan een deel doorstroomt uit pijler 1) in een (zeer) kwetsbare positie wordt kraamzorg op maat aangeboden, die wordt ingezet gedurende de eerste zes maanden na de geboorte. Er wordt uitgegaan van een gemiddelde inzet van 24 uur per gezin. Er wordt verwacht dat dat pijler twee leidt tot gezinnen die beter voorbereid zijn op het ouderschap en meer openstaan voor hulp. Ook zorgt de pijler voor een veilige hechting tussen ouders en kind, meer veerkracht en eigen regie over eigen leven en minder verwijzingen door JGZ binnen het eerste levensjaar.

Laat een reactie achter