Ga naar hoofdinhoud

In 2020 gaf bijna de helft van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder aan eenzaam te zijn. In Kerkrade ligt het percentage nog hoger dan het landelijk gemiddelde: 54,3%. Eenzaamheid is een probleem dat bij alle leeftijden voorkomt en kan veel oorzaken en gevolgen hebben.

Eenzaamheid kunnen we alleen samen aanpakken. De aanpak in Kerkrade is een gezamenlijk product van de coalitie ‘Kerkrade: samen tegen eenzaamheid’. Deze coalitie is in oktober 2020 gevormd en bestaat inmiddels uit meer dan dertig uiteenlopende partijen zoals gemeenten, zorgpartijen, woningstichtingen, huisartsen en culturele organisaties.

Eenzaamheid kan niet op één manier aangepakt worden en daarom vraagt het om een breed palet aan projecten. Benieuwd naar de projecten die eenzaamheid tegengaan in Kerkrade? Die vind je hieronder.

Voel jij je eenzaam? Bel dan met het Meldpunt Eenzaamheid (Ouderenwelzijn Kerkrade, Impuls) via 045-5456351 of mail naar [email protected]

Ontmoetingsbus Leger des Heils

Omdat eenzaamheid in vele vormen voorkomt, is er meer dan één oplossing nodig. Vie Kerkrade is steeds op zoek naar goede voorbeelden of ervaringen en kwam uit bij de Ontmoetingsbus van het Leger des Heils.

In 2020 is het Leger des Heils gestart met het programma ‘Geloven in de buurt’. Hierbij trekken ze met een bus door buurten en wijken om inwoners naar buiten te halen en met elkaar in contact te brengen. In de gemeente Kerkrade is de Ontmoetingsbus ook actief.

Als mensen eenmaal de eerste stap naar de Ontmoetingsbus maken, zullen ze de weg naar de buurtsteunpunten waarschijnlijk ook makkelijker vinden. Het Leger des Heils zal naast verbindingen tussen mensen óók verbindingen met activiteiten van het welzijnswerk en Kerkraadse verenigingen kunnen leggen. De bus zal het grootste bereik hebben bij de leeftijdsgroep van 50 tot 70 jaar, maar ook voor activiteiten met jongeren is de bus uitermate geschikt. Het is dus een bus voor iedere generatie.

Kom je ook langs?
Iedereen is van harte welkom! Zin in een kop koffie en een praatje? Kom dan naar de Ontmoetingsbus Kerkrade bij jou in de buurt. In de Ontmoetingsbus ontmoet je nieuwe mensen en raak je in gesprek met elkaar. Wil je weten waar de Ontmoetingsbus wekelijks te vinden is? Klik hier voor de digitale brochure en de locaties.

Betrokken partijen

Laat een reactie achter