Ga naar hoofdinhoud

Zwangere vrouwen vinden steun bij elkaar bij het programma Centering Zwangerschap. Dit is een programma van Stichting Centering Nederland, waarbij een andere manier van verloskundige zorg wordt geboden. In plaats van individuele consulten, volgen acht tot twaalf vrouwen met dezelfde zwangerschapsduur groepssessies, waarvan één na de geboorte. Door deze werkwijze krijgen zwangere vrouwen gemiddeld zeventien uur meer zorg dan in een individueel traject en kunnen er meer onderwerpen dieper worden besproken door een multidisciplinaire aanpak. Het team dat hierbij betrokken is kan bestaan uit een verloskundige, kraamverzorgster, lactatiekundige (IBCLC) en doula. Met de multidisciplinaire samenwerking tussen de diverse professionals wordt er gestreefd naar een veilige en comfortabele zwangerschap.

 

” Een samenwerking tussen verloskundige, kraamverzorger, lactatiekundige, doula en jeugdgezondheidszorg voor optimale zorg “

 

Wat is een verloskundige?

Een verloskundige is een medische professional die gespecialiseerd is in de zorg voor zwangere vrouwen en hun baby’s. Ze houden toezicht op de gezondheid van zowel moeder als baby door regelmatig controles uit te voeren tijdens de zwangerschap en bieden begeleiding en ondersteuning tijdens de bevalling. Naast regelmatige controles tijdens de zwangerschap faciliteren verloskundige ook de nazorg en kunnen ze helpen bij het herstellen van de bevalling.

Wat doet een kraamverzorgster?

Kraamverzorgers bieden zorg en ondersteuning na de bevalling. Deze persoon kan helpen met taken zoals het geven van borstvoeding, het verschonen van luiers en het verzorgen van de baby. Ook is het mogelijk huishoudelijke taken uit te laten voeren door kraamverzorgers en de moeder te laten ondersteunen bij het herstel na de bevalling.

Wat doet een lactatiekundige?

Een lactatiekundige (IBCLC) is een professional die gespecialiseerd is in borstvoeding en de zorg voor moeders en baby’s. Ze kunnen helpen bij het beoordelen van de borstvoeding behoefte van de baby, het begeleiden van de moeder bij het aanleggen van de baby, het oplossen van problemen bij het voeden en het bieden van ondersteuning bij borstvoeding gerelateerde problemen zoals pijnlijke tepels, verstopte melkkanalen en borstontstekingen. Daarnaast kan een lactatiedeskundige helpen bij het opstellen van een persoonlijk borstvoeding plan dat is afgestemd op de behoeften van zowel de moeder als de baby. Lactatiekundige kunnen ook aanvullende informatie bieden over het afkolven van moedermelk, flesvoeding en het combineren van borst- en flesvoeding. Door te werken met een lactatiekundige kunnen moeders de benodigde ondersteuning krijgen om succesvol borstvoeding te geven en eventuele problemen te voorkomen of op te lossen.

Wat is een doula?

Een doula is een professional die emotionele en fysieke ondersteuning biedt tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Een doula biedt continue ondersteuning en kan helpen bij het verminderen van angst en stress tijdens de bevalling. Daarnaast kan een doula helpen bij het ontwikkelen van een geboorteplan en de moeder ondersteunen bij het maken van beslissingen tijdens de bevalling.

Waarom kies ik voor Centering Zwangerschap?

Centering Zwangerschap (ook wel Centering Pregnancy genoemd) is een bewezen manier om de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht te verkleinen. Bovendien stoppen deelnemers vaker met roken, krijgen ze een gezondere levensstijl en een betere mentale gezondheid. Ze leren gezondere keuzes te maken voor zichzelf en de baby. Door deze fijne vorm van zorg, krijgen vrouwen meer vertrouwen in hun zwangerschap, de bevalling en hun rol als moeder. Centering Pregnancy zorgt niet alleen voor onderlinge steun en uitwisseling van informatie, maar ook voor sociale contacten en vriendschappen.

Laat een reactie achter