Ga naar hoofdinhoud

Wat is het?

De VoorzieningenWijzer is een aanpak die mensen met inkomens tot modaal niveau helpt bij het kiezen en aanvragen van beschikbare voorzieningen. Het gaat hierbij om voorzieningen die aanzienlijke financiële en andere voordelen opleveren. De risico’s van sociale uitsluiting, huurachterstanden, gedwongen huisuitzettingen, ondermijning, armoede en schulden worden daardoor minder. De VoorzieningenWijzer bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Toeslagen; beoordeeld wordt of deelnemers gebruik maken van relevante toeslagen. Zo niet, dan worden de ontbrekende toeslagen direct aangevraagd.
  • Inkomstenbelasting; voor deelnemers die geen aangifte inkomstenbelasting doen, wordt onderzocht of aangifte kan leiden tot een teruggave. Voor hulp bij het doen van aangifte wordt doorverwezen (indien gewenst via een warme overdracht) naar de maatschappelijke partner die deze ondersteuning al biedt. Bijvoorbeeld welzijnswerk of een formulierenbrigade.
  • Gemeentelijke minimaregelingen; beoordeeld wordt of deelnemers in aanmerking komen voor één of meerdere gemeentelijke regelingen voor mensen met een laag inkomen. Voor hulp bij het aanvragen van deze regelingen worden deelnemers ook hierbij doorverwezen, bijvoorbeeld naar het welzijnswerk of een formulierenbrigade.
  • Energie; er wordt advies gegeven over de best passende energieleverancier. Hierbij wordt verder gekeken dan enkel de goedkoopste leverancier. Zo wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met het betaalgedrag van de deelnemer. Als overstappen gunstig is, wordt de overstap naar een nieuwe leverancier geregeld.
  • Zorgverzekering; er wordt nog geen advies gegeven over de best passende zorgverzekering. Voor advies en eventuele overstap wordt doorverwezen naar de maatschappelijke partner die deze ondersteuning al biedt. Bijvoorbeeld welzijnswerk.

Voor wie?

Gezinnen/inwoners met een inkomen tot modaal niveau.

Laat een reactie achter