Ga naar hoofdinhoud

Basisschool de Spoorzoeker in Kerkrade wil graag de verkeersveiligheid rond de school verbeteren. Tegelijkertijd wil de school de kinderen aanzetten tot meer bewegen. Om deze plannen te realiseren heeft de Spoorzoeker adviesbureau SOAB met het project Cycling4School in de arm genomen. De start van de samenwerking begin oktober, waarbij ook de gemeente Kerkrade nauw is betrokken, is veelbelovend.

De Spoorzoeker is een moderne basisschool in Kerkrade West. Ze ligt in een drukke wijk met veel autoverkeer. Dat verkeer vormt een risico voor de veiligheid van de kinderen.

Minder auto’s = een veiligere omgeving

De Spoorzoeker is in gesprek met de gemeente Kerkrade om de verkeersveiligheid rond de school te verbeteren. Het was ook de gemeente die de school tipte over Cycling4School. Dat heeft geleid tot een vruchtbare samenwerking van de drie partijen. Cycling4School stimuleert leerlingen en hun ouders om meer met de fiets naar school te komen en dus de auto te laten staan.

Ineke Spapé van Cycling4School: “In een gevarieerd programma van een week stimuleren we op diverse manieren het gebruik van de fiets. We spreken met kinderen in de klas over veiligheid in het verkeer, dat gaat over bewustwording. Ook nodigen we kinderen uit om tijdens de actieweek bij te houden hoe ze naar school komen: met de fiets, auto of te voet. Dit doen ze met behulp van stickers. Iedere dag zie je meer stickers van de fiets. Verder hebben wij ook een adviserende rol naar de gemeente over welke verkeersmaatregelen genomen kunnen worden om de verkeerssituatie rond de school veiliger te maken.”

Op de Spoorzoeker is nog een wereld te winnen, want uit een meting bleek dat 53 procent van de basisschoolleerlingen door de ouders met de auto naar school wordt gebracht. Christel Withaar: “Het regende weliswaar die week, maar het blijft natuurlijk een hoog cijfer.” Dat leidt tot onwenselijke verkeerssituaties rond de school. Auto’s die verkeerd geparkeerd staan, opstoppingen voor de school omdat ouders hun kinderen zo dicht mogelijk bij de voordeur willen afzetten, te hard rijden omdat ouders te laat van huis gaan en niet willen dat hun kinderen te laat komen.

Eerste winst al behaald

Christel Withaar: “Met de actieweek van Cycling4School hebben we hopelijk de verandering in gang gezet. Ik heb kinderen met de fiets naar school zien komen die dat normaal nooit doen. Dat is al de eerste winst.” Dat positieve gedrag wordt alvast beloond met een cheque ter waarde van 500€ die de gemeente Kerkrade de Spoorzoeker cadeau doet voor haar inspanningen om de verkeerssituatie rond de school veiliger te maken. Die kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor nieuwe, leuke verkeersacties.

“Natuurlijk streven we ook naar een gedragsverandering bij de ouders, daartoe gaan we met hen in gesprek”, zegt Withaar. Ineke Spapé: “Het mes snijdt aan meer kanten, want als de kinderen gaan fietsen komen ze in beweging. Dat is met het oog op hun gezondheid en vitaliteit ook belangrijk. Tegelijkertijd worden ze zo zelfstandiger en zekerder in het dagelijks verkeer. Daar hebben ze profijt van als ze na de basisschool naar de middelbare school gaan, op de fiets.”

Verkeersmaatregelen

De gemeente Kerkrade onderzoekt ondertussen welke verkeersmaatregelen kunnen worden genomen om de verkeerssituatie rond de Spoorzoeker te verbeteren. In het eerste kwartaal van volgend jaar wil de gemeente Kerkrade rond álle Kerkraadse basisscholen een schoolzone inrichten die de snelheid van het autoverkeer rond de scholen fors beperkt. Wethouder Alexander Geers (Verkeer): “Kinderen dienen zich veilig te voelen als ze naar school gaan. We doen wat we kunnen om de school daarbij zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Vie-gedachtegoed

Meer kinderen en ouders op de fiets of te voet past ook helemaal in de filosofie van Vie – Leven in beweging waarin de gemeente Kerkrade haar inwoners aanmoedigt om gezonder en vitaler te leven. “Hoe jonger je daarmee begint des te groter is de kans dat je een leven lang wilt bewegen”, zegt Geers. Gezonde voeding hoort natuurlijk ook bij een gezond leven. Daarom kregen alle leerlingen van de Spoorzoeker tijdens de actieweek een gratis appel van Vie-partner Albert Heijn XL Kerkrade als gezond tussendoortje. Die smaakte best!

Foto header: soab.nl

Laat een reactie achter