Ga naar hoofdinhoud

Een groot aantal IBA-projecten in Parkstad was in het weekend van 23 en 24 april open voor het publiek. Zo ook Vie, één van de 15 sleutelprojecten van IBA Parkstad. Tijdens de Open Dag op 12 maart kon Vie op ruim 1.500 bezoekers rekenen, tijdens het IBA Open Weekend bezochten wederom 600 personen uit Kerkrade, regio Parkstad en de Duitse grensregio het Vie-complex.

Ton Liekens uit Kerkrade is er vroeg bij. Hij is één van de eerste bezoekers en neemt uitgebreid de tijd voor een rondgang door het gebouw. Hij wil zich nu, ruim een maand na de open dag, vergewissen van de voortgang van de bouw. “Het is in één woord prachtig wat ze hier neerzetten op het gebied van gezondheid en vitaliteit”, zegt hij. “Een fantastisch project voor de gemeenschap.”

Na zijn rondje door het gebouw concludeert hij: “Ze zijn best goed opgeschoten. “Ik ben reuze benieuwd naar hoe het buitenterrein er komt uit te zien. Dat belooft ook mooi te worden. Ik woon op loopafstand en hoop er vaak te mogen wandelen.”

Niet afhankelijk

Het echtpaar Albert (86) en Lies Hummel (82) uit Kerkrade is nog hartstikke vitaal en heeft verschillende interesses. Albert volleybalt nog twee keer in de week recreatief bij VC Furos en is nieuwsgierig naar de sporthal. Lies zwemt nog wekelijks haar baantjes in D’r Pool en kijkt uit naar de verhuizing naar het nieuwe zwembad. “Wij bewegen iedere dag”, zegt de goedlachse dame. “Zolang we sportief blijven lopen we minder risico om afhankelijk te worden van anderen. En dat is veel waard.” Albert: “Natuurlijk voelen wij vaak genoeg ook hier en daar een pijntje, maar als we bewegen gaat dat meestal ook weer weg.”

Het doelgroepenbad heeft vandaag de speciale belangstelling van Angelique Snackers en haar man uit Landgraaf. Angelique is mindervalide en neemt met de groep Samen Sterk wekelijks deel aan het therapeutisch zwemmen in D’r Pool. “Het ziet er allemaal goed uit”, zegt ze. “Bewegen is voor mij ontzettend belangrijk, dan blijven de spieren sterk. Ik hoop maar dat het water straks goed op temperatuur is. Lekker warm met zo’n 32 graden, dan verkrampen de spieren niet.”

Eyecatcher

Wiel Vos is een elektronicus uit Kerkrade die op 200 meter van het gebouw woont. Hij is zeer geïnteresseerd in de techniek van het gebouw. “Vie wordt energieneutraal gebouwd, gasloos, dat vind ik heel knap. 1.200 zonnepanelen, dat is nogal wat.” Vanuit de tribune van het zwembad kijkt hij met bewondering door de grote ramen naar de Wijngrachttunnel en het groen een stuk lager. “Wat een fenomenaal uitzicht”, zegt Vos. “Omgekeerd is dat ook het geval als je door dezelfde tunnel Kerkrade binnenrijdt, wat een aangezicht! Vie is een geweldige eyecatcher in Kerkrade.”

Laat een reactie achter