Ga naar hoofdinhoud

Urban onderzoeksbureau LINES by CityLegends gaat samen met de Vie Innovatie Hub Parkstad en zes Parkstadgemeenten aan de slag met Urban Sports & Culture. Het urban domein wordt onderzocht met de ambitie om meer levendige gemeentes te realiseren met ruimte voor opkomende jeugdculturen. De Parkstadgemeenten richten zich met deze aanpak op de leefstijl van jongeren van 13 t/m 24 jaar.

Met behulp van een ‘Urban Parkstad Scan’ worden de belangrijkste spelers voor de Urban Sports & Culture in kaart gebracht. Daarnaast worden de behoeften opgehaald over thema’s zoals infrastructuur, lopende activiteiten, events en hoe de communicatie verloopt binnen het urban domein, als ook richting publieke stakeholders.

De gemeenten Heerlen, Kerkrade, Beekdaelen, Brunssum, Voerendaal en Simpelveld nemen hieraan deel.

“In heel Parkstad zien we dat er meer aandacht nodig is voor de jongeren tussen 13 en 24 jaar. Urban Sports & Culture sluit perfect aan bij de beweging die we met zijn allen willen maken naar een vitale leefomgeving en gezond en kansrijk opgroeien. Daar hoort sporten bij, maar ook sociale verbinding en creatief zijn,” zegt de Kerkraadse wethouder Jo Schlangen (Sport en Cultuur). “Urban sporters en makers typeren onze creatieve regio. Er gebeurt van alles op dit gebied en we hebben daarom ambities om te investeren in voorzieningen. Een goed moment om een regiobrede scan uit te voeren om een nog beter beeld te krijgen”, aldus de Heerlense wethouder Martin de Beer.

Urban Sports & Culture

Onder Urban Sports & Culture vallen disciplines zoals skateboarden, freerun, BMX, hiphop, dans én muziek, graffiti en meer. Disciplines met een ander karakter dan klassieke sporten en vrijetijdsbesteding in verenigingen. Sport, cultuur, leefstijl en sociale verbinding zijn in de urban leefstijl allemaal met elkaar verbonden.

Het project

In dit praktische onderzoeks- en verbindingsproject worden de behoeften en de kennis verzameld en gedeeld met publieke en urban stakeholders in de Parkstad regio. Vanuit een gezamenlijk preventief belang zoeken we naar kansen en mogelijkheden op het gebied van infrastructuur, activiteiten en organisatie. Door de samenwerking en beleidsafstemming tussen verschillende gemeentelijke afdelingen (bijv. sport, cultuur, jeugd, infrastructuur) en maatschappelijke belanghebbenden (bijv. sportdiensten, culturele organisaties, muziekpodia) maken we meer mogelijk. En trekken we lokaal en regionaal samen op om de gehele urban sports en cultuurscene te versterken in Parkstad.

Verwachting

Aan het eind van 2023 moet de verkenning klaar zijn, zodat we inzicht hebben in de urban doelgroep. Vanaf 2024 gaan we deze kennis delen en benutten om betere ondersteuning te bieden, onze jeugd te versterken en gezamenlijk te bouwen aan een bloeiende Parkstad regio met een levendige urban sports en cultuurscene.

Jouw hulp nodig!

Sander Baartmans van het urban onderzoeksbureau ‘LINES by CityLegends’ is kartrekker van het traject met ondersteuning van de Vie Innovatie Hub Kerkrade en nodigt jullie graag uit in deze reis. Ken je een interessant urban initiatief, ken of ben je een stakeholder, laat het ons dan weten. Stuur dit gerust door naar [email protected]!

Laat een reactie achter