Ga naar hoofdinhoud

Sinds 7 juli is er door Onze Regio in Beeld (ORIB) de mogelijkheid gecreëerd om inzicht te krijgen in de (zorg)behoeften in de buurten van Kerkrade. Gedurende de feestelijke aftrap van ORIB werd de deelnemersovereenkomst ondertekend door wethouder Huub Wiermans, samen met de vertegenwoordigers van LevantoGroep, Meander Groep, Radar en Weller Wonen en daarmee zijn deze vijf partijen de founding partners van ORIB.

Meer inzicht

Met dit initiatief krijgen we niet alleen toegang tot relevante inzichten die via een platform worden ontsloten. Nog belangrijker is dat we samen met onze samenwerkingspartners bepalen welke inzichten van belang zijn voor een wijk. Of het nu gaat om vergrijzing of specifieke gezondheidsvraagstukken. Na het bepalen van de inzichten aan de voorkant is een waardevol bijkomend voordeel dat de data die wordt gebruikt niet uitsluitend door de gemeente wordt geleverd. Ook de deelnemers aan ORIB leveren data uit hun eigen organisatie die waarde toevoegt aan het inzicht dat we gezamenlijk nodig hebben om een betekenisvolle interventie te kunnen doen. Interventies die we bijna altijd in samenwerking met externe partijen doen.

Gemeente Kerkrade

Daarmee zien we als gemeente Kerkrade niet alleen meer, het stelt ons ook in staat om veel laagdrempeliger de samenwerking te zoeken met andersoortige partijen op gedeelde maatschappelijke opgaven. Door dit initiatief wordt de inwoner van Kerkrade in een veel breder perspectief gezien en dus niet alleen geholpen als inwoner, maar ook als huurder en cliënt. Win-win-win dus!

Dashboard

Naast de generieke beelden die ORIB levert over buurten in Kerkrade, gaan we voor Vie aan de slag met het opstellen van een aantal specifieke dashboards. We starten hiermee met een dashboard Rolduckerveld. Dit geeft inzicht in de ‘foto’ van nu, maar levert de komende jaren op basis van de meest actuele data ook de nodige ontwikkeling op. Op die manier kunnen we als gemeente nauwgezet volgen of de interventies die we in Rolduckerveld doen ook de toegevoegde waarde hebben die we beogen.

Nu de vijf founding partners het startschot hebben gegeven voor ORIB zijn we eindelijk echt van start. We gaan er dan ook vanuit dat de waarde van ORIB steeds zichtbaarder zal worden en daarmee de interesse bij andere organisaties alleen maar meer zal groeien. Een ontwikkeling waar we nu al naar uit kijken want hoe meer partijen zich aansluiten bij dit unieke initiatief, hoe ruimer de aanblik én hoe waardevoller de inzichten!

 

Nieuwsgierig naar meer? Lees hier alle nieuwtjes van VIE.

Laat een reactie achter