Ga naar hoofdinhoud

Wat is het?

Het programma Nu Niet Zwanger ondersteunt kwetsbare vrouwen en mannen om zelf de regie te nemen over hun kinderwens, zodat vrouwen niet ongepland en tegen hun wens zwanger worden. Vaak kunnen zij zich door meerdere problemen niet zelf redden en zijn meerdere hulpverleners betrokken. Juist deze groep heeft behoefte aan extra ondersteuning bij de keuze voor anticonceptie als zij nog niet zwanger willen worden. Bijvoorbeeld omdat zij niet goed weten hoe ze zich tegen zwangerschap kunnen beschermen of omdat het regelen van anticonceptie gewoonweg niet lukt door de waan van de dag en andere problemen. Verpleegkundigen van de GGD bieden begeleiding op maat door het voeren van open en eerlijke gesprekken over de kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.

Nu Niet Zwanger sluit aan bij de dagelijkse leefwereld van cliënten. Bij hun vragen, emoties, behoeften, drempels en mogelijkheden. Er is een intensieve samenwerking met welzijnswerk en jeugdhulp voor het signaleren en doorverwijzen. Ook is er nauw contact met verloskundigen, gynaecologen en huisartsen voor advies, verwijzing en het plaatsen van anticonceptie.

Voor wie?

Nu niet zwanger richt zich op vrouwen en mannen in de vruchtbare leeftijd bij wie sprake is van meerdere problemen. Bijvoorbeeld ernstige psychische problematiek, verstandelijke beperking, verslaving, dakloosheid, schulden, loverboyproblematiek en illegaliteit.

Samenwerking met:

Laat een reactie achter