Ga naar hoofdinhoud

Knikkeren, wie heeft dat vroeger niet gedaan? We vonden het toch allemaal leuk! Om het buiten spelen en bewegen voor kinderen te stimuleren legt de gemeente Kerkrade op een groot aantal openbare plekken in de wijken knikkertegels. Daarnaast krijgen alle basisscholen in Kerkrade een knikkertegel cadeau. De eerste werd woensdagmiddag voor het raadhuis in gebruik genomen door kinderburgemeester Hidde Sieler, wethouder Jo Schlangen en initiatiefneemster Tanja Bindels.

Het idee van de knikkertegel is afkomstig van Tanja Bindels, inwoonster van Kerkrade. Tanja zag een  paar maanden geleden knikkeren in Nederland weer populair worden dankzij het landelijke tv-programma Marble Mania. De populariteit van het spel zag ze ook bij Kerkraadse vrienden waar op een pleintje een knikkertegel in de grond ligt. “Op die locatie zijn altijd kinderen aan het spelen: knikkeren, fietsen, voetbal”, zegt ze. “Wat zou het leuk zijn, bedacht ik, als op meerdere plekken in Kerkrade een knikkertegel ligt en kinderen zo worden gestimuleerd om buiten te spelen. Hartstikke mooi dat het gemeentebestuur mijn idee heeft omarmd.”

De knikkertegels dragen de tekst Vie – Leven in beweging, het programma dat de gezondheid en vitaliteit van de inwoners van Kerkrade én Parkstad stimuleert. Wethouder Jo Schlangen (o.a. Onderwijs & Sport): “Het gemeentebestuur ondersteunt dit leuke burgerinitiatief, omdat het perfect aansluit bij Vie. Ja, met knikkeren beweeg je ook, veel meer dan je denkt. Je moet voortdurend bukken, opstaan, lopen om je knikkers op te rapen. En je bent lekker in de frisse lucht, dat is tegenwoordig voor kinderen zeker niet vanzelfsprekend.”

Wethouder Schlangen herinnert zich op de knikkerbaan zijn kindertijd. “We gingen iedere dag met een zak knikkers naar school. We waren altijd buiten. Hoe anders is deze tijd waarin veel kinderen voornamelijk binnen gamen. Door het knikkeren voor kinderen te stimuleren hopen we dat ze massaal naar buiten gaan en dat het knikkerspel ook in Kerkrade een rage wordt.”

Laat een reactie achter