Ga naar hoofdinhoud

Het is warm op het sportveld van Basisschool Steltloper dat omringd wordt door een aantal hoge flats in Rolduckerveld. De wind die tussen de gebouwen waait, zorgt voor een aangename verkoeling. De ongeveer twintig kinderen die zich uit de wijk hebben aangemeld voor de eerste sport- en spelmiddag in de wijk kijken verwachtingsvol uit naar het komend uurtje. Ze hebben zin om lekker te bewegen.

The Move Factory

Emile Sturmans: “Veel kinderen van onze school willen wel sporten, maar kunnen niet omdat het aanbod onvoldoende laagdrempelig is, de middelen thuis ontbreken en we vanuit school nog de juiste aansluiting naar de verenigingen missen.” De gemeente Kerkrade heeft daarom het initiatief genomen om tot aan de zomervakantie als pilot wekelijks voor alle kinderen in Rolduckerveld een gratis sport- en spelprogramma aan te bieden. Vaste locatie: Basisschool Steltloper.

De uitvoering is in handen van sportmedewerkers van The MoveFactory, de organisatie die sinds 2021 – in opdracht van de gemeente Kerkrade – uitvoering geeft aan het sport- en beweegbeleid in de gemeente. The MoveFactory omarmt en versterkt het gedachtegoed van Vie – Leven in beweging, het gezondheids- en vitaliteitsprogramma van de gemeente Kerkrade.

Duurzaam sporten

‘Messiii!’ klinkt het op de speelplaats waar een partijtje straatvoetbal wordt gespeeld. Doelpunten blijven uit, maar dat is omdat de keepers de kleine goaltjes met heel hun lijf op de lijn verdedigen. “Leuk hè”, zegt Rik Schoenmaeckers, sportcoach van The MoveFactory. “Alle kinderen tussen 6 en 13 jaar zijn welkom, maar we hopen zeker de kinderen te bereiken die om welke reden dan ook niet sporten. Het beste zou vervolgens zijn als ze via dit sporten in de wijk duurzaam een plek vinden in het regulier sportaanbod. Meer kinderen aan het sporten krijgen past ook helemaal bij de ambities van Vie.”

De kinderen hebben zichtbaar plezier tijdens de verschillende activiteiten (voetbal, hockey, trefbal) die ze zelf hebben mogen kiezen. “Het is belangrijk dat deze kinderen plezier krijgen in bewegen”, zegt Emile Sturmans, leerkracht gymnastiek van Basisschool Steltloper. “Een leven lang in beweging, het motto van Vie, is het makkelijkste te doen als je er op jonge leeftijd mee begint. Jong geleerd is oud gedaan.”

Alle wijken

The MoveFactory zoekt nadrukkelijk de samenwerking met andere partijen op om zoveel mogelijk kinderen in Kerkrade aan het bewegen te krijgen. Sportverenigingen worden benaderd om clinics te geven. Tot aan de zomervakantie is er iedere woensdagmiddag op de Steltloper een sport- en spelprogramma. Deze school is in maart ook al gestart met het concept Gezonde Basisschool van de Toekomst. Als de pilot succesvol is, gaat The MoveFactory in alle wijken van Kerkrade aan de slag.

Geïnteresseerd in het aanbod van The MoveFactory? Meld je hier aan!

Laat een reactie achter