Ga naar hoofdinhoud

Vie – Leven in beweging! Dat is de naam van het grootschalige gezondheids- en vitaliteitsprogramma waarmee gemeente Kerkrade de gezondheid en vitaliteit van haar inwoners én de regio Parkstad wil verbeteren. Er zijn tot dusver meer dan veertig programma’s ontwikkeld om mensen te ondersteunen.

Projectdirecteur Vie, Raph Stijns: “We willen onder andere minder hart- en vaatziekten, minder diabetes, minder gewrichtsklachten, minder mensen die eenzaam zijn en minder mensen in armoede en schulden. Kort gezegd is dit waar Vie in de kern om draait.”

Vitaal Kerkrade, Kansrijke Start, Empowermenttraining, Pleintje app, ShuffleSports, Gezonde Basisschool van de Toekomst, Meer Contact, zo maar een greep uit de ruim veertig programma’s van Vie – Leven in beweging. Ze hebben als doelstelling om de inwoners van Kerkrade én Parkstad gezonder en vitaler te maken. “Dat is hard nodig”, zegt Raph Stijns, “want Kerkrade en Parkstad blijven ver achter bij de landelijke gemiddelden over gezondheid. Vie wil breken met die negatieve trend en met de inwoners de weg omhoog inslaan. Met name preventie is dan heel belangrijk. Voorkomen is beter dan genezen.”

Kracht

Roger Franck (56) uit Kerkrade heeft met ondersteuning van het programma Vitaal Kerkrade de weg omhoog al gevonden. Twaalf jaar geleden werd hij hartpatiënt en raakte hij zijn baan als operator bij Medtronic kwijt, zeven jaar geleden volgde een hartinfarct. Daarbij is hij ook diabetespatiënt. “Het leven heeft bepaald niet meegezeten”, zegt hij. Het programma Vitaal Kerkrade, dat als doel heeft om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dichter bij participatie in de samenleving te brengen, heeft hem geholpen weer in zijn kracht te komen.

“Vitaal Kerkrade is een nuttig programma van twaalf weken met aandacht voor vitaliteit, bewegen, voeding en participatie”, vertelt Roger. “Als diabetespatiënt lette ik al goed op mijn voeding, tegenwoordig ligt ook de focus op méér bewegen. Ik loop en fiets iedere dag een uur, waardoor ik een stuk fitter ben.” Op eigen initiatief heeft hij een baan als vrijwilliger bij de Voedselbank in Landgraaf gevonden. “Afwisselend, leuk en zinvol werk, drie keer per week vier uurtjes. Zo kom ik weer onder de mensen en is er structuur in mijn leven. Ik geniet van de sociale contacten. Ik kan echt wel zeggen dat Vie betekenis aan mijn leven heeft gegeven.”

Ommekeer

“Hier doen we het voor”, reageert Raph Stijns. “Om mensen zoals Roger weer perspectief te geven. Op werk, scholing, bewegen, voeding, noem het allemaal maar op. Positieve impulsen op verschillende terreinen, die uiteindelijk leiden tot een betere gezondheid en meer vitaliteit.”

Vie – Leven in beweging is een initiatief van de gemeente Kerkrade, Provincie Limburg, IBA Parkstad en Stadsregio Parkstad (regiodeal). Centraal staan programma’s voor een Gezonde Jeugd, de Vitale Wijk en Vitaal Ouder Worden. Achter het raadhuis in het centrum van Kerkrade wordt nog hard gewerkt aan een prachtig, nieuw Vie-gebouw. Met een nieuw zwembad en sporthal, een parkeergarage (265 plaatsen) en een parkachtige openbare ruimte die uitnodigt tot bewegen. Midden in het hart van de stad. Ook de Vie Innovatiehub Parkstad, waar de programma’s worden gemonitord en bedacht, wordt in Vie gevestigd.

Raph Stijns: “We verwachten de komende jaren resultaten te zien. Maar dat is niet genoeg. We gaan voor duurzame effecten. Die gezondheidseffecten zullen op zijn vroegst pas over tien jaar echt zichtbaar zijn. Gedragsveranderingen kosten nu eenmaal tijd, maar we geloven heilig in Vie. Over tien jaar kijken we terug en zeggen we 2022 was het jaar van de ommekeer.”

Laat een reactie achter