Ga naar hoofdinhoud

Met ingang van 15 september biedt Verloskundigenpraktijk Puur uit Kerkrade een nieuw programma aan dat voor betere uitkomsten van de zwangerschap zorgt; Centering Zwangerschap. Dit programma combineert de medische controles met alle informatie over zwanger zijn, de bevalling en de babytijd. Zwangere vrouwen die rond dezelfde periode uitgerekend zijn komen samen in tien bijeenkomsten.

Centering Zwangerschap is een andere manier van het verlenen van verloskundige zorg. In plaats van de standaard individuele consulten krijgt een groep zwangere vrouwen zorg aangeboden. Acht tot twaalf vrouwen met dezelfde zwangerschapsduur ontmoeten elkaar en volgen tien groepssessies van twee uur (waarvan één na de geboorte). Door de groepsaanpak krijgen zwangere vrouwen gemiddeld 17 uur méér zorg dan in een individueel traject en kunnen er meer onderwerpen dieper worden besproken.

Gezonde keuzes
Tijdens de bijeenkomsten worden verschillende onderwerpen besproken, zoals voeding, zwangerschapskwaaltjes, de bevalling, voeding voor je baby na de geboorte en het ouderschap. Er is veel tijd om vragen te stellen en ervaringen met andere zwangere vrouwen te delen. Verloskundige Tara Sevenich van Puur: “De deelnemers leren hoe ze gezonde keuzes kunnen maken voor zichzelf en de baby. Iedere bijeenkomst meten ze hun eigen bloeddruk en wegen ze zichzelf. Zo volg je je eigen gezondheid. Controle van de groei van de baby doet de verloskundige.”

Centering Zwangerschap is een project van Kansrijke Start en maakt onderdeel uit van Vie – Leven in Beweging. Wethouder Huub Wiermans van de gemeente Kerkrade: “Verloskundigenpraktijk Puur gaat als eerste praktijk in Parkstad deze vorm van verloskundige zorg uitvoeren in samenwerking met de Jeugdgezondheidszorg en de Kraamzorg. We weten uit ervaringen elders dat zwangere vrouwen vaker stoppen met roken, een gezondere leefstijl krijgen en een betere mentale gezondheid. Ze leren dus om gezondere keuzes te maken, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de baby.”

Bijeenkomsten zijn vooraf bekend tot aan het eind van de zwangerschap. De groep wordt begeleid door een verloskundige van Puur en een tweede begeleider. Dat zijn een kraamverzorgende en een jeugdverpleegkundige. Fabienne Rikers, operationeel manager kraamzorg bij Geboortezorg Limburg: “Door onze aanwezigheid zien we vroegtijdig welke problemen een kwetsbare moeder mogelijk heeft. Daar kunnen we onze kraamzorg specifiek op inrichten. Wellicht is er extra zorg nodig buiten de reguliere uren. Deze informatie zouden we niet hebben als we niet met Centering Zwangerschap zouden meedoen.”

Meer zelfvertrouwen
De jeugdverpleegkundige sluit twee bijeenkomsten aan om onderwerpen die betrekking hebben op de periode na de zwangerschap te belichten. Linda Wijnen, jeugdverpleegkundige bij GGD Zuid Limburg: “Het voordeel hiervan is dat de aanstaande ouders kennis maken met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en weten wat ze kunnen verwachten, wanneer en met welke vragen zij bij ons terecht kunnen. Hierdoor ontstaat er al een band met JGZ waardoor wij voor ouders laagdrempelig te bereiken zijn wanneer de baby geboren is.”

“Door deelname krijgen aanstaande ouders inzicht in datgene wat hun te wachten kan staan nadat de baby is geboren, waardoor zij beter voorbereid zijn op het ouderschap. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen en staan ze steviger in hun schoenen als ouders wat bijdraagt aan een kansrijke start van hun kindje.”

Meer informatie
Ben je zwanger en wil je meer informatie over Centering Zwangerschap of wil je meedoen met de groep, bespreek het met de verloskundigen van Verloskundigenpraktijk Puur.

Meer info: zie www.verloskundigenpraktijk-puur.nl

Laat een reactie achter