Ga naar hoofdinhoud

De Adviescommissie is zojuist rondgeleid over de Vie-bouwlocatie. De leden zijn onder de indruk. Voorzitter Martin Eurlings: “Imposant! Kerkrade steekt met dit gebouw en het bijbehorende park iedereen in Limburg de loef af. Chapeau voor de kansen die hier op het gebied van gezondheid en vitaliteit worden geboden. Ter plekke voel je als het ware de beweging. Maar let wel: stenen zijn slechts een hulpmiddel, het zijn de mensen en de programma’s die het moeten doen.”

Een gesprek met Martin Eurlings, de ervaren ex-bestuurder, over Vie prikkelt de verbeelding. Zijn enthousiasme is aanstekelijk, zijn betoog overtuigend. “Mooi dat Kerkrade met Vie weer in zijn kracht komt”, zeg hij. “Al die gezondheidslijstjes waar we in Nederland onderaan staan, dat gaan we veranderen met zijn allen. Hoe? Door community vorming. In de wijken, de buurten en het centrum gaan we verbinding met elkaar zoeken. Het positieve gaat overheersen, het negatieve laten we achter ons. Dat doen anderen niet voor ons, dat moeten we zelf doen. Samen.”

Eurlings spreekt in de wij-vorm, waar hij steeds de Kerkraadse bevolking bedoelt. Het tekent zijn hart voor de zaak. Hij heeft iets met de stad, zegt hij. Altijd al gehad. “Kerkrade heeft zo’n eigen, sterke identiteit plus trots. Daar voel ik me verbonden mee.” Voortdurend spreekt hij over samen. “We moeten elkaar vleugels geven. Samen aan de bak. Gezondheid komt niet vanzelf, daarvoor moet je iets doen. Wie éénmaal begint met bewegen, kan niet meer stoppen. Heel langzaam wordt bewegen een verslaving, een lifestyle. Laten we onszelf en ook anderen daarom uitdagen. En niet vluchten in ‘dat kan ik niet’, kijk naar wat nog wel kan.”

Informele leiders

Er zit veel professionaliteit en verscheidenheid in de Adviescommissie, zegt Eurlings. De commissie adviseert rechtstreeks aan het gemeentebestuur. Hij constateert dat het bestuur “95 procent” van de adviezen overneemt. “We worden zeer serieus genomen.” Eurlings noemt er een paar: “Neem de jeugd van Kerkrade mee in de beweging. Creëer betrokkenheid. Zorg voor goed onderwijs in de stad. Dat tezamen zorgt voor binding met de eigen woonplaats en organisatievermogen in de stad. Bouw Vie van onderop in de wijken en buurten. Maak de mensen belangrijk en geef ze inspraak. Maak gebruik van de informele leiders om de vonk van de beweging daar te laten overslaan.”

Halverwege het gesprek benadrukt Eurlings dat Vie natuurlijk niet alleen een beweging is in Kerkrade, maar héél Parkstad. De provincie Limburg en de Stadsregio Parkstad (regiodeal) en IBA Parkstad hebben het project ook omarmd en financieren deels mee.

“Maar deze adviescommissie is door het gemeentebestuur in Kerkrade aangesteld. Wat goed gaat in Kerkrade kunnen de andere gemeenten in Parkstad, en naar mijn idee ook in Zuid-Limburg, naar wens overnemen. Ik sluit zelfs niet uit dat andere steden in Nederland over enige tijd in Kerkrade komen kijken hoe hier een kentering teweeg is gebracht. Ja, Vie biedt kans om Kerkrade óók landelijk op de kaart te zetten.”

Behoefte

Een Gezonde Jeugd, de Vitale Wijk en Vitale Ouderen, dat zijn de drie hoofd programmalijnen van Vie. Daaronder zijn allerlei deelprogramma’s op het gebied van gezondheid en vitaliteit ondergebracht. Martin Eurlings: “Deze programma’s hebben reeds bewezen dat ze effectief zijn. Ze staan dus nu voorop. De adviescommissie zegt: ‘Kijk dat je deze programma’s nadien gaat inrichten naar de behoefte van de mensen’. Naar ons idee moeten we geen wijken gaan behandelen. We moeten de mensen in de wijken gaan activeren, dat is iets anders. Het zijn de mensen die uiteindelijk het succes van Vie bepalen.”

Laat een reactie achter