Meer Contact. Zo heet de online training die de gemeente Kerkrade bij de start van de Week tegen Eenzaamheid (30 september t/m 7 oktober 2021) introduceert om inwoners die meer contact willen daarbij te helpen. Het programma, onderdeel van Vie, biedt handvaten om makkelijker sociale contacten aan te gaan en is bedoeld voor mensen die zich zekerder willen voelen in het sociale verkeer.
“Meer Contact is een nieuw digitaal instrument dat we inzetten in het verminderen van eenzaamheid. De meeste mensen hebben tegenwoordig een computer of laptop om e-mails op te ontvangen of een mobiele telefoon met Whatsapp” vertelt wethouder Leo Jongen (o.a. Ouderenbeleid en Volksgezondheid).
Een online training tegen eenzaamheid klinkt misschien gek, maar dat is het niet. Sociale drempels zitten besloten in de persoon zelf. Door meer aan de weet te komen over contact maken en houden, werk je duurzaam aan verbetering. “Elders in het land zien we dat deelnemers zich meer ontspannen voelen in sociale contacten, in gesprekken met mensen die ze nog niet kennen. Ze zijn opener en krijgen dus ook andere reacties van de mensen om hen heen”, aldus Jongen.
Leuk om te doen
Bureau Over-ons heeft de training ontwikkeld. Het bedrijf werd dit jaar genomineerd voor de Zorg+Welzijn Award en won zilver. Eva Geelen van Bureau Over-ons: “Langdurig een gebrek aan verbondenheid ervaren, is een grote voorspeller van gezondheidsklachten, zo blijkt uit onderzoek. Wij geven de deelnemers inzicht wat eenzaamheid met iemand doet. We laten de mensen nadenken over hun gedrag. We leren hen open te staan voor nieuwe contacten en trainen ze in sociale vaardigheden. Door steeds te focussen op het positieve gaan de mensen de wereld niet langer door een grijze, maar een leuke, gekleurde bril zien. En, niet onbelangrijk, deelnemers vinden het programma leuk om te doen! Vandaag zei iemand me dat hij na afloop de dagelijkse mail miste.”
Meer Contact is een individueel zelfhulpprogramma voor volwassenen van 18 jaar en ouder die meer sociale contacten willen en die bereid zijn om daar zélf wat voor te doen. Eva Geelen: “Mensen zijn vaak bij aanvang verlegen en onzeker. Ze willen meer contacten en een beter sociaal leven. Wij maken hen ervan bewust dat de sleutel naar de oplossing bij henzelf ligt. Ze krijgen bijvoorbeeld opdrachten om op straat praatjes met onbekenden aan te gaan en krijgen ook tools om dat te doen. Door dit vaak te herhalen worden mensen minder onzeker en verlegen en merken ze dat het eigenlijk helemaal niet moeilijk is.”
Meer Contact zorgt voor duurzame vriendschap
Medewerkers van Impuls begeleiden de deelnemers bij de training. Manager Sylvia Nievelstein: “Wij beantwoorden individuele vragen van mensen over het programma. Daarnaast nodigen we de deelnemers ook fysiek uit om in een Wijkpunt in Kerkrade bij elkaar te komen om ervaringen uit te wisselen. Wellicht ontstaan daar wel prachtige, duurzame vriendschappen uit. Wij zien dat als het surplus op het aanbod. Het zou ook mooi zijn als we de mensen na de voltooiing van het programma kunnen leiden naar het activiteitenprogramma in het Wijkpunt. Of misschien krijgen deelnemers wel meer contact in hun eigen omgeving, met de buren of met familie of gewoon met iemand die ze tegenkomen als ze de hond uitlaten. ”
Meer Contact maakt deel uit van het programma Vie. In eerste instantie heeft de gemeente 50 licenties aangekocht. Beleidsmedewerker Marie-Therese Bindels-Counotte: “We zijn reuze benieuwd naar de ervaringen van de deelnemers en bekijken of er straks voldoende basis is om volgend jaar nieuwe licenties aan te schaffen, zodat we hopelijk nog meer inwoners kunnen helpen om zich sterker en zekerder te voelen.”