Ga naar hoofdinhoud

In 2020 gaf bijna de helft van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder aan eenzaam te zijn. In Kerkrade ligt het percentage nog hoger dan het landelijk gemiddelde: 54,3%. Eenzaamheid is een probleem dat bij alle leeftijden voorkomt en kan veel oorzaken en gevolgen hebben.

Eenzaamheid kunnen we alleen samen aanpakken. De aanpak in Kerkrade is een gezamenlijk product van de coalitie ‘Kerkrade: samen tegen eenzaamheid’. Deze coalitie is in oktober 2020 gevormd en bestaat inmiddels uit meer dan dertig uiteenlopende partijen zoals gemeenten, zorgpartijen, woningstichtingen, huisartsen en culturele organisaties.

Eenzaamheid kan niet op één manier aangepakt worden en daarom vraagt het om een breed palet aan projecten. Benieuwd naar de projecten die eenzaamheid tegengaan in Kerkrade? Die vind je hieronder.

Voel jij je eenzaam? Bel dan met het Meldpunt Eenzaamheid (Ouderenwelzijn Kerkrade, Impuls) via 045-5456351 of mail naar [email protected]

Online training ‘Meer Contact’

‘Meer Contact’ is een online training voor inwoners van Kerkrade vanaf 18 jaar die hun sociale leven willen uitbreiden. Door de training zal iemand zich meer op zijn gemak voelen in nieuwe sociale situaties en daardoor meer contacten krijgen. Het is belangrijk dat deelnemers gemotiveerd zijn, want alleen zelf kunnen ze de situatie veranderen.

Tijdens de training ontvangt de deelnemer twee maanden lang dagelijks een e-mail met opdrachten. In het begin worden de opdrachten thuis uitgevoerd en gaandeweg ook buiten de deur. Veel van deze taken zijn gericht op het leggen van contacten in de eigen buurt. Dat kan bijvoorbeeld een praatje met de buren of mensen uit de straat zijn. De opdrachten zijn luchtig en nemen nooit meer dan tien minuten per dag in beslag. Op deze manier leert de deelnemer wat hij zelf kan doen om meer leuke contacten te krijgen. Tijdens de training wordt de deelnemer persoonlijk begeleid door de lokale welzijnsorganisatie Impuls. De training is dan ook alleen via hen te volgen.

Betrokken partijen

Laat een reactie achter